H2ollandia

“De directe koppeling met het zonnepark, maakt dit project extra bijzonder.”

– Jeroen Jansen | Projectmanager bij Repowerd –

H2ollandia – Repowered | Avitec | Solarfields

Consultancy – Waterstof

H2ollandia is een ambitieus project waarbij de initiatiefnemers Repowered, Avitec en Solarfields hun krachten bundelen en een groene-waterstofproductie installatie bij Zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen (Drenthe) realiseren. Het doel is om in begin 2024 groene waterstof te produceren met een gedeelte van de zonne-energie die wordt opgewekt door Vloeivelden Hollandia. 

 

 

Ontstaan

Vanuit het gerealiseerde zonnepark in Nieuw-Buinen wordt er door de 300.000 geïnstalleerde zonnepanelen meer stroom opgewekt dan dat er op het elektriciteitsnet kwijt kan. Om deze opgewekte groene stroom toch zinvol toe te passen, is het idee gekomen om het om te zetten in groene waterstof. Op die manier kan het op ieder gewenst moment op een later tijdstip weer worden omgezet in bruikbare energie.

Projectmanager aan het woord

Jeroen Jansen

De beoogde waterstofinstallatie zal worden gerealiseerd met een 5 MW elektrolyser, waarmee ongeveer 300 ton (1 ton = duizend kilo) waterstof per jaar wordt geproduceerd! H2ollandia is één van de eerste Nederlandse commerciële projecten met deze omvang die al zo ver gevorderd is in het ontwikkelproces.

Een andere bijzondere eigenschap van dit project is de directe koppeling met het zonnepark, waardoor er direct uit zonnestroom 100% groene waterstof wordt gemaakt zónder dat het elektriciteitsnet wordt belast! Verder draagt het waterstofsysteem bij aan het reduceren van inperking van het zonnepark. Simpel gezegd, als de zon volop schijnt en het park te veel produceert, dan kan van de overtollige stroom ook waterstof worden gemaakt.

 

Wat we hebben gedaan.