< Terug naar het overzicht

Californië zet in op batterijen ter vervanging van gasgestookte piekcentrale
20-08-2020

Het systeem in aanbouw heeft een 182,5 MW en 730 MWh configuratie en wordt naar verwachting begin 2021 opgeleverd. Het project vormt een eerste stap in de ontwikkeling van een ware batterij-hub in de baai van Monterey. Het energiebedrijf Vistra heeft namelijk eveneens opdracht gegeven voor de bouw van een 300 MW / 1200 MWh opslagsysteem en heeft afgelopen week de vergunningen rond gekregen voor opschaling naar een totale projectomvang van 1500 MW / 6000 MWh aan batterij opslag.

De batterij-hub wordt gebouwd als vervanging van de huidige gasgestookte piekcentrales en gaat een belangrijke rol spelen in het lokaal balanceren van de stroomvraag met de duurzaam opgewekte (zonne)stroom.

Uniek aan het project is dat het gebruik maakt van de reeds bestaande (net)infrastructuur van de gascentrales. Tevens kan de gascentrale achter de hand worden gehouden voor periodes waarin langere tijd stroomtekorten optreden. Het batterijsysteem neemt de eerste uren voor haar rekening, waardoor de gascentrales niet op stand-by hoeft te blijven.